En vesentlig del av forberedelsene før vi reiste var vaksinering. Det var uten tvil nødvendig. Vi har vært i nærheten av kolera. Flere av de norske har hatt alvorlige malaria-anfall. Vi er takknemlige for at vi har vært friske disse månedene. Ei forstuet stortå, et brannsår og noen dager med løs mage er ikke noe å snakke om. Jeg fikk tatt et røntgen-bilde av stortåa. Da måtte jeg innskrives som pasient på sykehuset og få min egen “sykebok”. Den har jeg med hjem som souvenir.
Uken før vi reiste fra Ngaoundéré fikk vi følgende mail fra doktor Rune. Den gir et inntrykk av sykdomsbildet, men sier samtidig mye om den medisinske omsorgen vi har vært omgitt av:
“Det står i NMS sitt reglement at misjonærene skal ha en legeundersøkelse når de kommer hjem. Jeg foreslår at utenom selve undersøkelsen at dere tar blodprøver for å måle Hb og hvite m/diff, samt urinstix. Om dere har vært eksponert for blod (som jeg) ta hiv- og hepatittester også. Om legenforeslår flere blodprøver blir det opp til han/henne å bestemme hvilke.
Om det er spor av blod i urinen, må denne mikroskoperes for schistosomer. Ved langvarig diare må avføringen undersøkes for cyster, egg, tarmpatogene bakterier. Om dette er negativt gjør undersøkelser for evt matvareintoleranser. Dersom dere blir lagt inn på sykehus i Norge/Norden må dere huske å si at dere har vært innom sykehus i Kamerun, dette gjelder de fleste av dere. Dette er viktig fordi dere kan ha resistente bakterier på huden ogslimhinner som en ikke ønsker inn på norske sykehus, og dere blir dessverre isolert noen dager. Derfor er alt som kan behandles utenfor sykehus langt å foretrekke.
Vedr spesielle sykdommer
Malaria:
Ved høy feber og nedsatt allmenntilstand må det tas blodutstryk for malaria i alle fall de første 3 mnd dere kommer hjem, i tillegg til andre blodprøver fastlegen bestemmer. For falciparum-malaria anbefaler jeg alle å ha med coartem-tabletter hjem i kofferten. Behandlingen er 4 tbl to ganger om dagen for de voksne, ellers etter vekt for barna, se i pakningsvedlegget. De tablettene som ikke blir brukt kan gis til dr slettbakk sommeren 2012.
Det fins også andre mindre farlige, ikke-dødelige, malariavarianter som kan ligge i dvale i leveren. Igjen ved høy feber og nedsatt allmenntilstand, ta blodutstryk og behandle med klorokin. Dette legemiddelet fins på alle norske apoteker. Videre fortsett behandling med primakin for å drepe de parasittene som ligger i dvale. Primakin må spesialbestilles på registeringsfritak, snakk med fastlegen.
Profylakse:
Malarone, fortsett 1 uke etter utreise
Lariam, fortsett 4 uker etter utreise
Doxycyclin, fortsett 4 uker etter utreise
Schistosom:
De som har badet i ferskvann eller vasset i bekker og lignende, ta praziquantel 20 mg/kg 3 ganger ila en dag. Voksen tablett er 600 mg, så ta 3 tabletter, 1 morgen middag kveld. dersom det sees schistosom-egg i urin eller avføring, samme behandling. Praziquantel fås kjøpt på alle apoteker
her i byen, ikke nødvendig å ta om dere ikke har vært eksponert for ferskvann.
Innvolls-orm ("makk i magen" :
Jeg anbefaler alle å ta en tablett med albendazol før dere reiser hjem. Jegkommer rundt med det i neste uke. Om undersøkelser i norge viser mer makk i magen, selges vermox (mebendazol) reseptfritt på alle norske apotek.
Filiaria:
Mygg helt i nord og helt i sør kan ha små makk som spres i blodbanen. Behandlingen er ivermectin. Anbefaler å vente med dette til det evt er påvist i en blodprøve i Norge.
Diare:
Ta prøver for cyster, egg og tarmpatogene bakterier. Bakteriene kan stort sett behandles med ciprofloxacin, spør legen. Cyster er hvileformer av amøber eller giardia. Behandlingen er først metronidazol for begge. Amøbermå dessuten behandles diloxanid etter avsluttet metronidazolkur. Schistosom behandles som over. Ved evt andre spennende ting som finnes i avføringen, spør legen.
Hoste:
Ved hoste i mer enn tre uker, i alle fall om dere har feber, nattesvette eller vekttap, få gjort undersøkelser for tuberkulose.
Langvarig feber:
Utredning av langvarig feber er spesialistoppgave i Norge, dette blir som regel gjort på poliklinikk eller ved innleggelse på sykehus. Da sjekker de for infeksjoner, autoimmune sykdommer, kreftsykdommer samt evt bivirkninger av medikamenter som også kan gi feber. Det som imidlertid da er viktig er at dere sier at dere har bodd i Kamerun og at de sjekker det som står over, samt ting som er rare og kjempesjeldne i Norge men ikke i Kamerun som rickettsia, borrelia, strongiloides,
trypansomiasis, brucellose, andre ting som jeg ikke kommer på i farten.
Håper jeg ikke har skremt vettet av dere nå. Det er heldigvis slik at så godt som alle er friske når dere drar hjem og foruten makkekur blir ingenting nødvendig.”
Ja, ja- vi håper vi tilhører de som er friske!
Bildetekster:
Doktor Rune.
Fra intensiven på sykehuset i Ngaoundere.
Omvisning på sykehuset med Sandra Bischler.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar