torsdag 5. mai 2011

Det gjelder å ha småpenger

Tenk deg situasjonen på landeveien fra Tibati tilbake til her vi bor; det går forbi en jente med en bøtte med sopp av beste sort på hodet. Emilienne ropte og veivet med armene. Vi satt under et tre og nøt formiddagsmaten i en pause fra bilkjøringen. Hva kostet soppen? Hele bøtta var til salgs for den nette sum av 1000 cfr- dvs ca 12 kroner!! Er det mulig! Vi lette i lommer og pengepunger alle sammen. Men ingen kunne bla opp en 1000-lapp. Enten hadde vi for mye eller for lite og veksling var uaktuelt. Jeg kunne gjerne tenkt meg å gi jenta 10000 kroner for hele stasen, bøtta og soppen, men da blei jeg stoppet. Sånn gjør man bare ikke. Kan du tenke deg hvordan kjøp og salg skulle fungere hvis vi bare slang rundt oss med 10-tusenlapper. Emilienne hadde allerede tømt soppen opp i tøystykket som brukes til alt. Men måtte slukøret tømme alt tilbake. Og all den gode soppen!!
Så i dag har jeg tatt ut penger i minibanken, og så bedt om å få veksle dem i mindre mynt og små sedler inne i banken. Og det gikk de med på!! Trude var med som språkekspert. To smilende norske damer blei for mye for bankmannen, tror vi. For å komme i banken for å veksle penger- det er ikke det vanlige. Veksle er noe man gjør mens man handler. Problemet er bare at det er vrient å få vekslet store sedler på markedet, i de små butikkene og når vi skal betale frukten som selges ved dørene hjemme. Hvis vi ikke skal handle mange ting på ett sted. Som for eksempel der vi kjøper bommullsstoffer i 5-metersruller.
Småpengene kan også brukes til noe veldig hyggelig: Når man liker sangen som et kor fremfører i kirken - så kan man danse frem og trykke en mynt i pannen på dirigenten, solisten eller en av de andre man synes synger flott. Så danser man litt sammen med koret og danser tilbake på plass. Dette skjer også i gudstjenestene.
Myntene plukkes omsorgsfullt opp av diakonene og samles i en kurv. Særlig i Bourkina menighet der det er sandgulv- er det viktig å plukke dem opp før de er tråkket ned i sanden.

Og for småpenger kan man også få kjøpt en tjeneste. Løp og finn en fin avocado- er du snill, kan Emilienne finne på å si til en av guttene som spiller fotball utenfor husveggene. Eller hvis vi mangler brød og en uventet gjest er ankommet. Løp og kjøp. Alt finnes i nærheten.
På markedet her om kvelden kjøpte vi en rull med husholdningstau og en grønnsåpe. Det er ikke mange småmynt som skal til da. Eller når Svein går forbi en som sitter og steker smultboller. Da er det godt med noen mynter i brystlommen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar