torsdag 19. mai 2011

“Jesus-følgere”



Dette er en fulani-landsby et sted på veien mellom Meiganga og Tibati. Tilsynelatende som mange andre fulani-landsbyer. Det spesielle med fulaniene i denne landsbyen er at de tilhører Imaniya-bevegelsen og ønsker å være kristne. Imaniya-bevegelsen er en trosretning som oppstod i Nigeria på 1990-tallet med en muslimsk skriftlærd som het Issa Harouna.
Issa Harouna var fulani. Selv om han var muslimsk skriftlærd, ble han opptatt av Jesus-skikkelsen og begynte å studere evangeliene. Gradvis forstod han at Jesus var mer enn en profet, og begynte å be til Issa (Jesus). Etter hvert sluttet han som modibo (muslimsk lærer) og stod åpent fram som kristen. Han reiste rundt som predikant blant fulaniene og forkynte om Jesus. Dette ble etter hvert til en  bevegelse med flere tusen tilhengere, imaniya-bevegelsen. Tilhengerne ble kalt “Jesus-følgere” på fulani. I januar 2000 ble Issa Harouna fengslet av delstatsmyndighetene i Adamawa state i Nigeria.  Mange mislikte hans brudd med islam, og at hans bevegelse fikk så mange tilhengere blant muslimer. Etter arrestasjonen har ingen verken sett eller hørt noe fra ham. Man regner med at han er blitt drept.  Av frykt for represalier og forfølgelse fra muslimske miljøer i Nigeria er vi forsiktige med å oppgi navn på landsbyen og nærmere lokalisering.
Bello Aboubakar, er nå katekist i denne landsbyen. Også han er fulani. Født og oppvokst i nærheten av Meiganga i en sterkt muslimsk familie. Bello var tiltenkt en stor framtid som modibo. Etter grunnleggende koranstudier i Kamerun, ble han sendt til Nigeria for videre studier i tre år med berømte skriftlærere. En av dem var Issa Harouna. Han var den første som fortalte Bello om Jesus, og at han var en hemmelig Jesus-disippel. Bello ble etter hvert kristen og avbrøt sine koran-studier. Han ble gift med Issas datter.
Også for Bello medførte overgangen til kristen tro et brudd med familien. Etter noen år med imaniya-bevegelsen i Den sentralafrikanske republikk, fikk han hjelp til å begynne på Bibelskolen i Tchiollere i Nord-Kamerun.
På Kirkemøtet i Betare Oya fortalte Bello at nesten hele landsbyen der han nå arbeider ønsker å være “Jesus-følgere” og feire kristen gudstjeneste. Samme dag hadde lamidoens utsendinger kommet til landsbyen med biler for å finne ut om befolkningen ønsket å være kristne. Av 310 voksne svarte 307 at de ønsket å være kristne. Etter en kort samtale forlot lamidoens folk landsbyen. Lettelsen var stor over at det ikke ble framsatt trusler om straff og forfølgelse. Likevel ligger frykten der. At en hel fulani-landsby ønsker å være kristne, er ikke noe mindre enn en sensasjon. Selv etter 85 år med kristen misjon blant fulaniene i dette landet.
På vei til Meng stanset vi i landsbyen for å hilse på folk. Sykehuspresten på Ngaoubela var med i bilen, og han kjente noen i landsbyen. Derfor var det naturlig å stanse for å hilse på. De fleste av mennene var ute og gjette kveget, og noen arbeidet på åkeren. Men vi ble tatt vennlig imot av de som var hjemme, og vist rundt i landsbyen.

Katekist Bello Aboubakar (t.v.) og prest Deouyo Paul, som tolket ham på Kirkemøtet. Deouyo var rektor på Bibelskolen i Tchoilere da Aboubakar var student der. Nå studerer han i Sør-Afrika og holder på med en doktorgrad i teologi.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar