mandag 2. mai 2011

Fredags-markedet i Tibati.

Meng er bare en liten landsby. 5 km unna ligger Tibati. Tibati er byen. Den har i dag mer enn 12.000 innbyggere. Det ser ikke sånn ut når man kommer til Tibati med bil. I sentrum er det ganske stille og fredelig. Noen små boder langs veien som selger det mest nødvendige. Og et fiskemarked der det selges fisk hver dag. Store fisker, capitaine, som kan bli godt over 10 kilo. Og mindre karper, på størrelse med en nordnorsk småsei.
Tibati ligger ved den store Mbakaou-innsjøen. Den er rik på fisk. Herfra sendes det fisk til Ngaoundéré og de andre byene i nord, og sørover til hovedstaden Yaoundé. På fiskemarkedet i Tibati er det alltid fisk å få kjøpt. Fersk, frosset, grillet eller røkt og tørket. Her er noe for enhver smak. Innsjøen er også vann-reservoar for store deler av midt-Kamerun. Utover i regntiden kommer vannstanden i innsjøen til å stige opp mot toppen av demningen.
Hver fredag formiddag er det det store fredags-markedet i Tibati. Da kan man få kjøpt det meste av alt hvis man bare har penger. Kjøtt og fisk, frukt og grønnsaker, krydder og urter, klær og stoffer, gryter og kjøkkenutstyr, såper og kremer og mye annet rart. Da er det er et yrende folkeliv.
Sølvi blir aldri mett av å studere kamerunske stoffer. Jeg kjøpte meg en ferdigsydd drakt. Skjorte med vakre broderier og bukse til 120 kroner. Og en liten kalott til å ha på hodet. Noe er billig, men mye er også dyrere her i Tibati. Maisen er nesten dobbelt så dyr som i Ngaoundéré, og i år er det knapphet på mais. Regntiden begynte en måned senere enn normalt. Derfor blir årets høst forsinket. Mange kommer til å sulte den siste tiden før årets mais kan høstes. Noen spekulerer i situasjonen og gjemmer unna mais nå. Senere i år, når knappheten er stor, selger de den til skyhøye priser.
Men aller mest spennende er det å bare stå i skyggen og studere folk. Se på hvordan de hilser og prater med kjente. Høre hvordan de handler og pruter. Og se hvor elegant kvinnene bærer varene på hodet og småbarna på ryggen. På fredag er det på markedet i Tibati det skjer. Da forstår man at Tibati er en stor by. Folk kommer langveis fra for å selge sine varer og for å handle.







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar