torsdag 14. april 2011

Påskevandring i måneskinn

Det er snart fullmåne og påske, og vi har hatt påskevandring ute i samarbeid med den norske skolen.  De bibelske fortellingene dramatiseres lettere her enn i Norge. Rammene ligger så mye nærmere Bibelens fortellinger her i Afrika.
Vi møttes under det store mangotreet ved skolen. Bordet var dekket med et stort fruktfat. Lasarus, Martha og Maria tok i mot Jesus til gjestebud i anledning at Jesus hadde vekket Lasarus opp fra de døde. Også Judas var til stede på festen. Maria salvet Jesu føtter. Alle fikk kjenne duften av rosenvann og smøre seg inn med palmekjerneolje. En tjærelignende vidunder-salve som lages av palmekjerner, og som brukes her i Kamerun mot mange lidelser. Blant fangene i fengselet er den også mye brukt.  
Så var det palmesøndagsopptog med 2,5 meter lange palme-greiner. En av jentene på skolen var Jesus. Vi hadde ikke esel, men motorsykkelen til Harald gjorde nytte som esel. Vi sang Hosianna og la fargerike klær på veien mens motorsykkelen kjørte sakte forbi.
Skjærtorsdag blei feiret i bønnehytta. Fotvasking på vei inn, og kjeks og hjemmelaget rød saft inne i hytta. Det illustrerte påskemåltidet og innstiftelsen av nattverden.
Så var det bål ute i hagen der Jesus ble tatt til fange. Her overtok barna regien. Det var sverdbruk og mye dramatikk. Et øre ble kappet av, men Jesus helbredet det. Så kom forræderen Judas, og Jesus ble tatt til fange mens disiplene flyktet. Litt på avstand fulgte vi etter soldatene som hadde tatt Jesus til fange for å se hva som ville skje med Jesus. På en hvit murvegg ute på den norske skolen så vi bilder fra Korsveien i Rønvik kirke mens Svein fortalte om Langfredag. Det var en egen stemning å se bildene ute i måneskinn. I løpet av den timen dette varte gikk solen ned og bare månen og lyktene vi bar med oss lyste opp.
I morgen tidlig møtes vi kl. 7.30 til påskemorgen med engelen som sitter i bønnehytta og forteller at Jesus er stått opp. Så løper de først ankomne og vi får alle ta del i gleden. Vi får trommefølge til “Han er oppstanden! Halleluja!” Så blir det stelt i stand til påske-lunch for små og store på skolen.
Kjempehyggelig samarbeid med lærerne Ragnhild og Harald, Trond rektor og Jofrid, og Astrid Madland som er på ferie her med familien. Hun er tidligere lærer på den norske skolen her. Hyggelig for Svein og meg å få være med på påskevandring selv om vi har permisjon og er i Kamerun.
Vi kjøpte stort, deilig emaljevaskefat og såpe naturell, rosenvann, arabisk parfyme og frukt på markedet. Ragnhild skaffet kostymer. Harald skar palmegreiner som også kan brukes i kirkene palmesøndag. Han lagde også sverd i en fei på sløyden og ordnet med bål. Han var også sjåfør og kjørte Jesus gjennom palmeprosesjonen på motorsykkel. Sandra skaffet palmekjerneoljekrem med god hjelp av Chantal. Rektor Trond ordnet med prosjektor og diverse teknisk utstyr. Astrid vasket føtter, og Jofrid ordnet med Folleresaft og deilig kjeks. I morgen tidlig skal Trude ha med en av sine søte engler til påskemorgen i bønnehytta. Så her har alla bidratt  - ikke minst alle barna!!
Marthas festbord i Betania.

Palmeprosesjonen.

Inntoget i Jerusalem - på motorsykkel.

Fotvaskingen.

Jesus blir tatt til fange.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar