mandag 21. mars 2011

Hønseføtter og gulerøtter.

Eksotisk å gå fra markedet med to levende høner i hånden. I dag var det jeg som fikk gjøre innkjøpene på markedet. Sandra Bischler var sjåfør og var med som kjent-kvinne. Sukker, gulerøtter, tomater, frukt, follere – tørkede blomster som brukes til å lage rød smakfull saft – alt får vi tak i på markedet. Men i dag altså først og fremst høner. Det var ingenting å si på utvalget både av frittgående høner og gårdshøns.  8000 francs for to, ca. 100 kroner. “Skal jeg skjære over strupen på dem, eller gjør du det selv når du kommer hjem?” spurte selgeren. Han tok en taustump og bandt føttene sammen på hønene. “Jeg gjør det selv”, svarte jeg kjekt. I min barndom var det ofte jeg som stod for slaktingen når vi skulle ha høne til middag. “Beviset på at du er en god afrikaner er at du kan slakte,” sa Emilienne. Hun forstod nok at jeg ikke er noen god afrikaner lenger. Hun ba gartneren om å gjøre det. Det var gjort på et øyeblikk, rett ved kjøkkendøra.  Emilienne slo varmt vann over hønene, og satte seg på en stol på kjøkkenet og plukket av dem fjærene. Etterpå svidde hun hønene på gassflammen.
To timer senere stod middagen på bordet. Deilig saus med tomat og hvitløk, aspargesbønner og gulerøtter, høne og ris. Nydelig! Og så laget hun sannelig et glass med syltede rødbeter med det samme. Emilienne spiser middag sammen med oss de dagene hun arbeider her. Det gir oss gode muligheter til å snakke sammen om mange ting. Hun er en fantastisk dame. En av støttespillerne i kvinnebevegelsen i kirken som mange bruker som rådgiver og sjelesørger. Hun ble enke for 15 år siden, har to barn og flere barnebarn som hun tar seg av. På søndag var det hun som hadde gudstjenesten i Burkina. Menigheten er for tiden uten prest. Derfor ble Emilienne bedt om å være både liturg og predikant. Sølvi har i løpet av formiddagen sydd nytt forkle til henne. Riktig fint ble det!
I dag tidlig kom Haram og solgte bananer på døra. Vi inviterte henne inn på en kopp kaffe og et stykke brød sammen med Emilienne og oss. Det satte hun stor pris på. Litt etter kom min kamerat Sanda. Så var vi 5 rundt bordet. Klokken tre i ettermiddag kom Sanda tilbake med sin kone Aie, og to av sine barn: Sønnen Seid Salomon og datteren Bebbe Giselle. To flotte ungdommer og en flott familie. Vi visste at de kom, så vi hadde bedt Emilienne lage litt ekstra høne og ris. Så det ble middag også til dem.  Vi fører et åpent hus her - og vi er blant venner!
I kveld ruslet jeg en tur gjennom sykehusområdet. Jeg var innom på det som var snekkerverkstedet i min barndom der vi hadde sløydtimene. Jeg kom i prat med en sykepleier som akkurat hadde gått kveldsrunden og sett til pasientene. Mange av bygningene er de samme, men driften er helt forandret. Sykehuset drives av den lutherske kirken og er pasientfinansiert. Mange har ikke råd til å betale verken for medisiner eller behandling. Det må være et nesten uutholdelig dilemma for et kirkens sykehus at de ikke har råd til å hjelpe de fattige. Dette er et stort tema som jeg får skrive mer om en annen gang.
DAGENS SYMMETRI
I Norge er det de fire årstidene som skaper rytme i tilværelsen. Vinter, vår, sommer og høst. Det er en god veksling og variasjon i årstidene. Her er det to årstider: Tørketid fra begynnelsen av november til begynnelsen av april, og regntid fra april til oktober. Men det er jo varmt hele året.  Det siste døgnet har det vært ekstra varmt, nesten lummert. Slik pleier det å være på slutten av tørketiden før regnet kommer. Det er den varmeste tiden på året.
·         DEN FRISKE MORGENEN: Det lysner litt før seks. Det er svalt og fint om morgenen. Solen er oppe omkring klokken syv. Ute er det friskt og man får lyst til å komme seg ut. Morgenstell, frokost, planlegging av dagen og maten. Skolen begynner 7.30.
·         DEN VARME TIDEN MIDT PÅ DAGEN: Temperaturen stiger raskt utover formiddagen. Fra klokken elleve og til klokken tre er det varm. Da holder folk seg i skyggen eller innendørs. Kl. 13 er det middag for nesten alle vi vet om her på stasjonen. Skolen er ferdig 12.30. En hvil gjør godt, hvis mulig. Sommerfuglene flyr lett forbi.
·         DEN SVALE ETTERMIDDAGEN: De siste par timene før det blir mørkt synker temperaturen og det er behagelig å bevege seg ute. Tiden for en kopp kaffe og en rusletur. Eller igjen tid for besøk eller andre oppgaver utenfor hjemmet. Kl. 16 er det vanlig å ha møter.
·         DEN MØRKE OG KJØLIGE KVELDEN OG NATTEN: Det er faktisk godt å sove om natten. Etter 37 grader om dagen er det fantastisk med 16-18 grader.

Denne vekslingen i løpet av døgnet, gjør det lettere å tåle varmen, og deler dagen opp i naturlige hvile og arbeidsbolker. Varmen er ikke konstant. Det er viselig laget. I alle fall her vi er nå. Det finnes nok varmere steder med også varme netter.  Emilienne sier at i regntiden mørkner og lysner det raskere enn ellers i året. Hun mener regnet nå kommer minst 14 dager senere enn i hennes barndom. Noen år kommer det bare litt regn i mars. Så blir det et opphold til i april. Da begynner regntiden på ordentlig.  Når regntiden blir kortere får alle det travelt med å få frø i jorden for å sikre en god avling.

Billedtekster:
Emilienne ribber hønene på kjøkkenet.
Aie og Sanda med ungdommene sine i sofakroken sammen med Sølvi.
Solnedgang over Ngaoundéré-toppen.

1 kommentar:

  1. Fantastisk spennende alt dere opplever. Takk for at dere deler det med oss alle. Med denne farten blir det bok til slutt.Jeg er så imponert.

    SvarSlett