onsdag 16. mars 2011

Kjøkkengreier og matlaging

Emilienne, hun som skal lage middagene våre ankom i morges kl. 8. Spennende å se på, prøve å kommunisere på fransk med henne og hjelpe til. Hun gikk først i gang med kjøttet. Hun har delt opp kjøttet i ulike stykker etter kvalitet og lagt fileter til mørning i kjøleskapet. Hun skal snu på dem hver dag. Noe av kjøttet laget hun kjøttdeig av. Hun gikk med kjøttet i et fat på hodet over til naboen. Der fikk hun låne kvern. Så legger hun små poser med kjøttdeig i fryseren.
Hun har lagt all hirsen i vann. Er spent på hvordan hun tilbereder den. Døra ved kjøkkeninngangen var låst, men vi fikk tak i nøkkelen. Der feide jeg bort rusk og rask og fant nøkkel til vannkranen ute. Mye kan gjøres ute ved en vannkran. Så dette begynner å ligne et hjem nå. Vi har innlagt vann og varmtvannsbereder som går på gass. På kjøkkenet er det gasskomfyr med stekeovn. Den største forskjellen er likevel trådløst nettverk og internett. Det gir oss mulighet til å holde kontakt med familie og venner på skype og e-post. Det er et stort framskritt fra min barndom her. Jeg rydder og pusler rundt og finner plass for småting og hvordan stua og kjøkkenet kan bli så hyggelig, praktisk og rent som vi orker å ha det. Det er ikke mange ting som står her fra før, men akkurat nok til at det lar seg gjøre å lage mat og ha det fint.
Svein kjøper baguetter til frokost, og jeg har foreløpig spist av skiver med brød jeg har med. Men ønsker meg heller grøt o.l til frokost av hirse eller polenta. I kveld stekte jeg havrebrød. Resultatet ble meget bra.
Nå har vi spist vår første middag med egen kokk. Ferskvannsfisk Capitaine, (elvefisk) stekt med skinnet på i små stykker. Så lagt i en saus av tomater, purre, løk, hvitløk, selleri, gulrøtter. Nydelig! Fisken ypperlig. Stekte bananer (litt annerledes enn de søte som vi kjenner) stekt i olje, ris og til slutt salat og dressing hun laget selv av sennep, majones, olje og vineddik. Og mango til dessert. Sukk! Emilienne spiste sammen med oss, og vi fikk høre litt om hennes liv og hennes familie. Dette er en fin måte å bli kjent med et flott menneske og med hennes historie. Etterpå vasket jeg opp og hun forberedte middagen til i morgen.
I løpet av dagen traff Svein enda en kamerat fra barndommen som han har sparket fotball med og fanget sommerfugler med. Så godt! Svein har tenkt at mange er borte eller at de ikke husker han etter mer enn 40 år. Men de husker han og sier: “Vi visste at du ville komme tilbake….. en gang.” Nå sitter Sanda og Svein på verandaen og deler minner fra den gang. Og de snakker om tiden som er nå. Han er nå 61 år og har vært i forsvaret i over 30 år. Nå er han pensjonist og bor med sin familie like bak misjonsstasjonen.
I dag kom det også en kvinne som kunne vaske huset vårt to ganger i uka. Og det er jo deilig det også. Det er tørr og rød jord og litt vind (heldigvis) som sprer det fine støvet inn i alle kroker. Men egentlig er det greit å gå barbeint i huset uten tanke på jordstøv. Det kjennes bare herlig med den gode varmen. Den lille brisen er alltid velkommen. Men vi må passe bedre på føttene. Har fått noen insektstikk og huden tørker fort inn.
I natt sov vi veldig godt. Det var jo bare andre natten. Sover alltid litt dårlig første natten et nytt sted. Men det er svalt og deilig om natten og om morgenen og kvelden. Det forunderlig hvor lett det er for to nordboere å greie overgangen til 37 grader. Vi har aircondition i bilen, men ikke i huset. Vi greier oss fint uten.
Billedtekster:
Emilienne, vår gode kokk og hjelper.
"Venna for livet, venna e gode å ha."
Hirsen er vasket og lagt til tøring i sola.

1 kommentar:

  1. Så flott at Svein møter igjen venner fra barndommen .Det er rørende å lese at de har ventet at han skulle komme tilbake .Godt å få hjelp til matlaging.Flott at dere blir så godt kjent med henne. Jeg er også blitt forkjølet .Håper å bli bra snart .Ute er det vårlig nå med 7 plussgrader .Ikke så varmt som hos dere .Det må være deilig med sommer.Så fint at det går bra å kommunisere med folket .Håper at du lærer mye fransk Sølvi .Det hadde vært artig og flott !Ha det fortsatt fint !Klem fra Tone og Einar !

    SvarSlett